..

aaa aaaa


ΜΕΡΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ

Πρώτη έκδοση: Σεπτέμβριος 2018
 

aaaaaaaa
 
     
     
   

Το νέο βιβλίο του Άγγελου Σπάρταλη με τίτλο ΜΕΡΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ κυκλοφορήσε από τις εκδόσεις ΡΟΠΗ στις 20 Σεπτεμβρίου 2018.
Το
βιβλίο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας και διαδικτυακά.

Προμηθευτείτε το βιβλίο

 


 

εκδόσεις ΡΟΠΗ,
328
σελίδες (40 έγχρωμες), 24 x 17εκ.
ISBN 978-618-5289-21-8

 

aaa aaa  

Ο συγγραφέας περιγράφει με μυθιστορηματικό τρόπο μπόλικα πικάντικα επεισόδια από την πολυετή και πολύπαθη συναναστροφή του με τον διάσημο σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο. Η έκδοση περιέχει επίσης πλούσια εικονογράφηση, η οποία αποτελείται από 50 έργα τέχνης 30 διαφορετικών καλλιτεχνών, 60 αδημοσίευτες φωτογραφίες και σπάνια αρχειακά έγγραφα.

Διαβάστε στη συνέχεια τον πρόλογο και το οπισθόφυλλο του βιβλίου, το σκεπτικό του συγγραφέα, αποσπάσματα από σχετικές κριτικές του Μάνου Στεφανίδη και της Σωτηρίας Ματζίρη, καθώς επίσης και δύο χαρακτηριστικά κεφάλαια του βιβλίου: «Ο χασάπης» και «Πού ‘σαι Θαν-ά-α-α-α-ση».
Στο τέλος, θα βρείτε το πρόγραμμα των επίσημων παρουσιάσεων του βιβλίου, δημοσιευμένα άρθρα και αναφορές στο βιβλίο καθώς και μία αναλυτική λίστα με ορισμένους διαδικτυακούς συνδέσμους
που σχετίζονται με το βιβλίο.
 

 

Περιεχόμενα

1. Πρόλογος
2. Οπισθόφυλλο
3. Το σκεπτικό
3. Κριτική του Μάνου Στεφανίδη
4. Κριτική της Σωτηρίας Ματζίρη
5. Απόσπασμα
: «Ο χασάπης»
6. Απόσπασμα: «Πού ‘σαι Θαν-ά-α-α-α-ση»
7. Επίσημες παρουσιάσεις
8. Δημοσιευμένα άρθρα και αναφορές
9. Διαδικτυακοί σύνδεσμοι

 

 

Πρόλογος

Στο βιβλίο αυτό με τίτλο «Μέρες με τον Νίκο» ο Άγγελος Σπάρταλης αφηγείται πικάντικες ιστορίες από την πολυετή και πολύπαθη συναναστροφή του με τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο. Σύμφωνα με τον συγγραφέα υπάρχουν ήδη πέντε-δέκα έγκυρα κείμενα σχετικά με τη ζωή και το έργο του διάσημου κινηματογραφιστή, αριστοτεχνικά κεντημένα και ιστορικά ακριβή. Αν ανατρέξεις σ’ αυτά θα μάθεις «σχεδόν τα πάντα» για τη ζωή και το έργο του Νίκου Κούνδουρου. Ο Σπάρταλης όμως θέλησε να μιλήσει για εκείνο που λείπει από αυτό το «σχεδόν τα πάντα». Το άλλο. Αυτό που κάνει τον Κούνδουρο Κούνδουρο και Tο σινεμά του Κούνδουρου Tο σινεμά του Κούνδουρου. Ή έτσι τουλάχιστον θέλει αρχικά να νομίσουμε.

διαβάστε περισσότερα

 

 


Ο Νίκος Κούνδουρος και ο Άγγελος Σπάρταλης στον κάτω όροφο του σπιτιού του πρώτου στο Μετς το 2010. Με κοινή καταγωγή από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης πρωτογνωρίστηκαν στα τέλη του 2004 και η θυελλώδης πνευματική τους σχέση διήρκεσε ως και τον θάνατο του Κούνδουρου στις αρχές του 2017. Περίπου οι μισές από τις φωτογραφίες του βιβλίου -όπως και αυτή που βλέπουμε εδώ- υπογράφονται από την εικαστική φωτογράφο Αγγελική Σβορώνου, η οποία συνδέοντας την ζωή της και με τον Σπάρταλη και με τον Κούνδουρο αποτύπωσε με τη δύναμη του φακού της ντοκουμέντα εκρηκτικής τρυφερότητας. Στο βιβλίο συμμετέχουν επίσης οι φωτογράφοι Marion Lambert, Βασίλης Βερβερίδης, Νίκος Καβουκίδης, Βαγγέλης Κατριτζιδάκης, Νίκη Μπίσυλλα, Στέργιος Παρδαλός, Δάφνη Ρόκου, Νίκος Τραντάς.


 

 

Οπισθόφυλλο

Ο Νίκος είχε ένα ένα μεγάλο ξύλινο καΐκι, παρκαρισμένο «προσωρινά» στον κήπο της βίλας στον Άγιο. Ήρθε η Χούντα και αναγκάστηκε να δραπετεύσει στην Ευρώπη. Με την ελπίδα το ταξίδι να ’ναι σύντομο. Δεν ήταν.

Όταν γύρισε πίσω στην Κρήτη, το καραβάκι του είχε σαπίσει. Τα ξύλα πρόβαλαν γυμνά κι ορθάνοιχτα σαν το σκελετό της φάλαινας. Βροχή, αέρας, ζωύφια και τρωκτικά είχαν κάνει καλή και συντονισμένη δουλειά. Κάθε επισκευή ήταν αδύνατη. «Το παίρνουμε και το πάμε για καυσόξυλα» ήταν τα τελευταία λόγια του σοφού καραβομαραγκού, αλλά το πείσμα του Κούνδουρου δεν ανέχονταν την ήττα. Είπε: «Όχι. Θα μείνει εδώ. Μνημείο των αγώνων του λαού μου για τη λευτεριά!». Και το «μνημείο» αυτό έμεινε σ’ εκείνη ακριβώς τη θέση του κήπου, δίπλα στο υπαίθριο γραφείο με τα ζωγραφισμένα βότσαλα, άλλα 40 χρόνια. Εγώ θυμάμαι αμυδρά μόνο κάποια από τα τελευταία του υπολείμματα. Σίγουρα όμως μετά το 2013 είχε εξαφανιστεί, έτσι από μόνο του. Το ίδιο και οι αγώνες για τη λευτεριά.

Έκανα συχνά πλάκα στον Νίκο κι όταν μου έλεγε: «Μικρέ, βαριέμαι. Πες μια εξυπνάδα, πρότεινε μια εργασία να διεκπεραιώσουμε», εγώ για να τον κουρδίσω του απαντούσα: «Μεγάλε, κι εγώ βαριέμαι. Γιατί δεν πάμε μια βόλτα με το καράβι σου;!». Κι ο Νίκος έλεγε τότε συνήθως κάτι πολύ πρόστυχο.



Ο Νίκος Κούνδουρος και ο συγγραφέας στη βίλα του πρώτου στον Άγιο Νικόλαο. Πάνω: Χοχλιοί και κουβεντολόι μέσα στη θερινή κουζίνα, στις 15 Σεπτεμβρίου 2007. Κάτω: Μελέτη στο υπαίθριο γραφείο, στις 6 Απριλίου 2013. Οι φωτογραφίες της Αγγελικής Σβορώνου.


 

 

Σκεπτικό

Θα γράψω ένα βιβλίο με τίτλο: «Μέρες με τον Νίκο» για να ιστορήσω την «κουνδουρέικη» περίοδο της ζωής μου σ’ εσάς, αλλά κυρίως σ’ εμένα τον ίδιο. Είναι χρέος και ανάγκη.

Λόγω του παραπλανητικού τίτλου όλοι θα νομίσουν αρχικά ότι το βιβλίο μου είναι μία ακόμα από τις πολλές αγιογραφίες του Κούνδουρου. Ή έστω κάτι πιο μαζεμένο, ας πούμε μια αντικειμενική και αμερόληπτη εργοβιογραφία του Νίκου. Αλλά και γιατί όχι κάτι άλλο, πιο πρόστυχο, ένα χυδαίο ξεμπρόστιασμα, ένα ατίμασμα της ζωής και του έργου του μεγάλου σκηνοθέτη με απώτερο σκοπό τη δόξα και τα φράγκα.

Θα χρειαστεί να διαβάσουν το βιβλίο μου για να καταλάβουν ότι πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό, αφού δε συνιστά τίποτα περισσότερο από μια βιογραφία «μου», όχι «του». Μια φλύαρη και άκομψη ψευδοαυτοβιογραφία του κ. Άγγελου Σπάρταλη! Αυτός θα έπρεπε να είναι ο υπότιτλος του βιβλίου αλλά, δε θα τον βάλω. Θα επιδιώξω την παρεξήγηση. Και θα ιστορήσω ανάκατα. Όχι από την αρχή προς το τέλος, αλλά ούτε και από το τέλος προς την αρχή. Ανάκατα. Επιδιώκοντας και πάλι την παρεξήγηση.

Έτσι με δίδαξε ο ίδιος ο Κούνδουρος.

Άγγελος Σπάρταλης


 

 

Κριτικές

Γράφει ο Μάνος Στεφανίδης

Ο Άγγελος Σπάρταλης για χρόνια ολόκληρα λειτουργούσε ως alter ego του Νίκου Κούνδουρου, ένας πιστός μαθητής και σύντροφος στις περιπέτειες των εικόνων. Όντας ζωγράφος και σκηνοθέτης ο ίδιος, αλλά και μικρανιψιός, μετέφερε τη ζέστη της ιδιαίτερης κοινής πατρίδας, της Κρήτης, στο επιβλητικό σπίτι στο Μετς της Αθήνας. Ένα είδος μπαστουνιού για τον Νίκο, που σταδιακά βάραινε, μια μαγκούρα, που ήξερε να μαγειρεύει χοχλιούς και να μιλάει και διακριτικά και επιθετικά, ταυτόχρονα. Ο Νίκος εμπιστευόταν την αφοσιωμένη ειλικρίνεια του Άγγελου, καθοδηγούσε το ατίθασο ταλέντο του, ενώ ο παροιμιώδης του ναρκισσισμός τρεφόταν ξεδιάντροπα από τον ανεπιτήδευτο θαυμασμό του μαθητή του. Ήταν τότε που έμοιαζαν οι δυο τους ένας Δον Κιχώτης και ένας Σάντσο Πάντσα από την Κρήτη, αθώοι, όμορφοι και αποξεχασμένοι σαν παιδιά σε μεγάλο κήπο με βλάστηση οργιαστική.

(απόσπασμα)


Δον Κούντουρος και Σάντσο Σπάρτα, Ανεζίνα Μπλαζογιαννάκη, 2018, μελάνι σε χαρτί. Ένα από τα πολλά έργα τέχνης που κοσμούν το βιβλίο. Στην εικονογράφηση του βιβλίου, που ξεκινά με ένα αδημοσίευτο μέχρι σήμερα πορτραίτο του Νίκου Κούνδουρου σχεδιασμένο από τον Αλέκο Φασιανό, περιέχονται και πολλά έργα του ίδιου του Κούνδουρου. Συμμετέχουν επίσης περισσότεροι από 30 σύγχρονοι καλλιτέχνες (Capten, Αναστασάκος, Αρβανιτίδη, Γκιμοσούλης, Γραμμένος, Δημητροπούλου, Ευθυμίου, Ζαφειρόπουλος, Ζαφειρόπουλου, Καρακατσάνης, Καροφυλλάκη, Κριτσωτάκης, Λυμπεράτος, Μανωλάς, Μητσομπόνος, Μπερεδήμας, Μπλαζογιαννάκη, Μύρκα, Παντελόπουλος, Α.Παπαδημητρίου, Ν.Παπαδημητρίου, Πολυμένης, Σβορώνου, Σκούρτης, Τζερμιάς, Τσώλης, Φιορεντζάκης), μαζί και ο ίδιος ο συγγραφέας, και εκπροσωπούνται τουλάχιστον 19 διαφορετικοί τομείς της σύγχρονης τέχνης (ζωγραφική, γλυπτική, κολάζ, κόμιξ, εικονογράφηση, φωτογραφία, κινηματογράφος, μουσική, ποίηση, δοκιμιογραφία, κατασκευές, εγκαταστάσεις, γκράφιτι, street art, performance, body painting, καλλιτεχνικό σκάκι, νευροβιολογική και μαγειρική τέχνη).

 

 

Κριτικές

Γράφει η Σωτηρία Ματζίρη

Δεν υπάρχει αισθαντικότητα ή σεβασμός σ’ αυτό το γραπτό. Υπάρχει όμως ένας τεράστιος θαυμασμός, στον οποίο χρωστάμε και τη σχολαστική καταγραφή αμέτρητων λεπτομερειών... Όσοι δεν είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν θα πάρουν μια γεύση από τον «καθημερινό», ιδιωτικό Κούνδουρο. Όσοι τον γνώρισαν θα νιώσουν βαθιά νοσταλγία, γιατί, παρά την υπερβολή και τη φιλάρεσκη αυτoαναφορικότητα του αφηγητή, ο Σπάρταλης καταφέρνει κάτι σπάνιο: φέρνει τον Κούνδουρο πίσω στη ζωή!

(απόσπασμα)
 


Συμπόσιο στο σπίτι του Κούνδουρου στο Μετς τον Φλεβάρη του 2016, ένα χρόνο πριν από τον θάνατο του Νίκου. Από αριστερά: Μάνος Βακούσης, Νίκος Κούνδουρος, Άγγελος Σπάρταλης, Λάγια Γιούργου, Γρηγόρης Καραντινάκης. Η φωτογραφία της Αγγελικής Σβορώνου.



Ο Νίκος Κούνδουρος και ο Άγγελος Σπάρταλης
στον κάτω όροφο του σπιτιού του πρώτου στο Μετς το 2009. Η φωτογραφία της Αγγελικής Σβορώνου.



Ξένοιαστες στιγμές στην Αίγινα, στο σπίτι του Κούνδουρου τον Οκτώβρη του 2010. Ο συγγραφέας, η Άννα Βοργία και ο Νίκος Κούνδουρος κουβεντιάζουν. Η φωτογραφία της Αγγελικής Σβορώνου.

 

 

Αποσπάσματα

Ο χασάπης
και το κοριτσάκι

Ήμουν παρών σε δύο αποτελεσματικές μπουνιές που έριξε ο Κούνδουρος σε άλλον άνθρωπο. Και λέω «σε άλλον άνθρωπο» γιατί συνήθως κοπάναγε και κομμάτιαζε έπιπλα και κρύσταλλα και όχι ανθρώπους. Τέλος πάντων, και στις δύο «ανθρώπινες» περιπτώσεις, αν και είχε ήδη κλείσει τα ογδόντα, παρέμενε βίαιος και ρωμαλέος. Θεριό! Η δεύτερη φορά, που είχε θύμα έναν ταξιτζή, δε σας αφορά. Η πρώτη όμως με θύμα τον χασάπη είναι πολύ χαριτωμένη μέσα στη βία της και θα σας την διηγηθώ. [...]

διαβάστε περισσότερα

 
   Θρίαμβος στο χασάπικο, Άγγελος Σπάρταλης, 2008, μολύβι σε χαρτί.

 

 

Αποσπάσματα

Πού ‘σαι Θαν-ά-α-α-α-ση
ο φαλακρός πράκτωρ 000 σας ζητά στο τηλέφωνο

[...] «Νίκο, εσύ; Ο Θανάσης είμαι» λέει μια τρεμάμενη φωνή στο ακουστικό και «τα κάνω πάνω μου». Είναι ο Βέγγος! Δεν υπάρχει αμφιβολία. «Μια στιγμή παρακαλώ κύριε Θανάση να τον φωνάξω» λέω εγώ. «Ναι, παιδί μου, σε παρακαλώ» λέει εκείνος. Τρέχω σίφουνας κάτω. [...]. Το τηλεφώνημα ήταν έκπληξη και για τον Νίκο. Είπε ότι είχαν να μιλήσουν με την ησυχία τους πάνω από δέκα χρόνια. Εγώ σούρθηκα ξανά στο γραφείο του πάνω ορόφου και έπιασα το ακουστικό, που είχα αφήσει ανοικτό. Πήγα δήθεν να το βάλω πίσω στη θέση του, χωρίς φυσικά να το κάνω. Έβαλα το ακουστικό στο αυτί και υφάρπαξα ολόκληρη την κουβέντα των δύο παλιών φίλων, που κράτησε περισσότερο από μία ώρα. [...]

διαβάστε περισσότερα



Ο Θανάσης Βέγγος με στολή εργασίας στη Μακρόνησο, Νίκος Κούνδουρος, 1951, 30χ20 εκ, μελάνι σε χαρτί. Το έργο αυτό, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση «Νίκος Κούνδουρος, Εικόνα-Κίνηση-Νόημα-Ζωή» που εγκαινιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου Κρήτης στις 24 Αυγούστου 2017, έξι μήνες μετά το θάνατο του Κούνδουρου. Επιμελήτρια της έκθεσης ήταν η ανθρωπολόγος Μαρία Καραμητσοπούλου και βοηθός επιμελητή ο Άγγελος Σπάρταλης.
 

 

 

Επίσημες παρουσιάσεις του βιβλίου

 




1
5 Νοεμβρίου 2018, Χαλάνδρι, βιβλιοπωλείο "Ευριπίδης". Ομιλητές: Μάνος Στεφανίδης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Άγγελος Σπάρταλης. Αφήγηση: Άγγελος Παπαδημητρίου, Άρτεμις Ορφανίδου. Guest Star: Χάρης Καμπουρίδης. Διοργάνωση: Βιβλιοπωλεία "Ευριπίδης" και εκδόσεις ΡΟΠΗ. Διαβάστε εδώ τα σχετικά σχόλια του Χάρη Καμπουρίδη και εδώ ένα μικρό απόσπασμα από την κριτική του Μάνου Στεφανίδη.


 




4 Νοεμβρίου 2018
, Θεσσαλονίκη, Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πρόλογος
: Ορέστης Ανδρεαδάκης. Ομιλητές: Γιάννης Γκροσδάνης, Δέσποινα Μουζάκη, Άγγελος Σπάρταλης. Αφήγηση: Έλσα Καρακασίδου, Ειρήνη Μουρελάτου. Διοργάνωση: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και εκδόσεις ΡΟΠΗ. Διαβάστε εδώ την ομιλία του Γιάννη Γκροσδάνη.


 




10
Οκτωβρίου 2018, Αρχάνες, Παλιά Ηλεκτρική. Πρόλογος: Victoria Trzeciak. Ομιλητές: Βαγγέλης Ψαραδάκης, Άγγελος Σπάρταλης. Αφήγηση: Λίλα Εληώτη. Μετά την παρουσίαση του βιβλίου προβλήθηκε η ταινία του Άγγελου Σπάρταλη "Η αρπαγή της Ευρώπης". Διοργάνωση: Κινηματογραφική Ομάδα Αρχανών, Δήμος Αρχανών Αστερουσίων, Περιφέρεια Κρήτης και εκδόσεις ΡΟΠΗ. Μπορείτε να διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία "Η αρπαγή της Ευρώπης" και να δείτε την ταινία εδώ .


 




30 Σεπτεμβρίου 2018
, Άγιος Νικόλαος Κρήτης, Πολυχώρος "Περίπου". Ομιλητές
: Άγγελος Σπάρταλης, Δημήτρης Παπαδάκης. Αφήγηση:  Δημήτρης Παπαδάκης, Μαριάνθη Μενεγάκη, Μαρία Σπαθαράκη, Τζένη Λάζου. Διοργάνωση: Πολυχώρος "Περίπου" και εκδόσεις ΡΟΠΗ. Διαβάστε εδώ το σκεπτικό σύμφωνα με το οποίο ο Άγγελος Σπάρταλης ισχυρίζεται ότι έγραψε το βιβλίο.


 


 

Άρθρα και αναφορές
στο βιβλίο ΜΕΡΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ
 

ATHENS VOICE
"Μέρες με τον Νίκο!"
του Στέφανου Τσιτσόπουλου


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
"Ο αληθινός Κούνδουρος"
του Δημήτρη Νανούρη (μετέωρος)


PARALLAXI
"Ένα βιβλίο για τον Νίκο"
του Γιάννη Γκροσδάνη


ΔΙΑΣΧΙΖΩ
"Μέρες με τον Νίκο: Μία κουβέντα Πλιάτσικα-Σπάρταλη"
του Κώστα Πλιάτσικα


ΕΝΑ ΠΑΛΑΒΟ ΠΑΝΕΛ
"Σχόλιο για την παρουσίαση του βιβλίου στο Χαλάνδρι"
του Χάρη Καμπουρίδη


 

 

σελ. 000          Διαδικτυακοί σύνδεσμοι
σελ. 000          που σχετίζονται με το βιβλίο

σελ. 000          ΓΕΝΙΚΑ

σελ. 00
0          Το εξώφυλλο του βιβλίου 2D & 3D
σελ. 002          Εκδόσεις Ροπή


σελ. 002          Άγγελος Σπάρταλης

σελ. 000          ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΛΗ

σελ. 192
          Ζωγραφική: H απολογία του Σωκράτη...


σελ.
282          Ζωγραφική: O Χριστός ξανασταυρώνεται


σελ.
281          Σινεμά: Aπό τη Γη στη Σελήνη


σελ.
194          Σινεμά:
Το σύνδρομο της Χιονάτης

σελ.
319          Λογοτεχνία: Ο ποιητής του Facebook


σελ.
319          Μουσική: Παραγωγές τραγουδιών

σελ. 320
          Επιστήμη: Yβριδική μέθοδος ταξινόμησης


σελ. 320
          Σκάκι: H Αλίκη στη χώρα του σκακιού

σελ. 000          Η ΕΚΠΟΜΠΗ "ΘΕΟΣ ΞΕΒΡΑΚΩΤΟΣ"

σελ.
172          Όλα τα επεισοδία


σελ.
278          επ.#26, Γαμοπίλαφο (στο Μετς)

σελ.
278          επ.#33, Κακαβιά (στη βίλα στον Άγιο)

σελ. 000          ΔΙΑΦΟΡΑ

σελ.
142          Συνέντευξη Κούνδουρου στη LIFO


σελ.
173          "Μνήμη", της Ζηνοβίας Αρβανιτίδη


σελ. 174
          "Babushka", του Άγγελου Σπάρταλη


σελ. 189
          Καταγραφή βίλας Ιόλα

σελ. 000          VIDEO

σ
ελ. 326          Λίστα video Άγγελου Σπάρταλη


σελ. 326
          Λίστα video Νίκου Κούνδουρου




Ο Νίκος Κούνδουρος και ο συγγραφέας στο bar «Au Revoir»
στην Πατησίων μετά από την δημοσιογραφική προβολή της ταινίας «Η σκόνη του χρόνου» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στον κινηματογράφο «Τριανόν». Η φωτογραφία του Λεωνίδα Παπαγεωργίου.